De gemeente Rotterdam heeft geen controlerende en toezichthoudende taak bij het afwijzen van sollicitanten waaraan een discriminerend luchtje zit.
Belangrijk vindt het stadsbestuur wel dat kandidaten duidelijk worden geïnformeerd tijdens een sollicitatieproces. Maar de gemeente gaat niet over de hoeveelheid uitleg die werkgevers geven bij afwijzingen.
Dat antwoordt wethouder Bert Wijbenga op de constatering van Denk-raadslid Yigit dat wanneer een Rotterdammer afgewezen wordt voor een vacature het uitzendbureau of de werkgever de sollicitant niet moet afwimpelen met maar twee standaardzinnetjes.
‘’Wel zetten we ons actief in om bij Rotterdamse werkgevers en professionals bewustwording te creëren rondom werving en selectieprocessen. Ook afwijzingen zijn hier onderdeel van. We stimuleren organisaties om een transparant wervings- en selectieproces en een actief antidiscriminatiebeleid vorm te geven’’, aldus Wijbenga.
Maar de opvolging van concrete signalen ligt bij de landelijke Arbeidsinspectie, die onder andere erop toeziet dat werkgevers zich niet schuldig maken aan arbeidsdiscriminatie. Dit is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet en bij vaststelling van een overtreding kan de Inspectie sancties opleggen.
Ook de lokale antidiscriminatievoorzieningen, waaronder RADAR, de politie en het College voor de Rechten van de Mens, kunnen eveneens een rol spelen in situaties van vermeende discriminatie. ‘’Maar het stadsbestuur heeft hierin geen handhavende taak of bevoegdheden’’, laat Wijbenga weten.
Gemeentebanen
Voor afgewezen kandidaten bij gemeentebanen is een spreekuur ingesteld. Zij kunnen dan advies vragen aan de professionals over waarom zij niet zijn geselecteerd, hoe zij hun brief, motivatie en sollicitatie kunnen verbeteren of verduidelijken. Verder heeft iedere vacature een eigen recruiter die bij het gehele proces betrokken is.
Wijbenga: ‘’Het uitgangspunt is dat iedere afgewezen sollicitant een schriftelijke, gemotiveerde afwijzing ontvangt. Maar gezien het volume van sollicitanten waar de gemeente Rotterdam mee te maken heeft is dat niet in alle gevallen mogelijk. De gemeente Rotterdam heeft jaarlijks ruim 1.000 vacatures met zo’n 20.000 sollicitanten.’’
Mismatch op cultuur
De antwoorden van wethouder Wijbenga volgden op een door Denk ontvangen bericht dat er een sollicitant bij een uitzendbureau was afgewezen op grond van ‘’mismatch op cultuur.’’ Ook Wijbenga was daar van op de hoogte, maar bij nader onderzoek bleek het woordje cultuur betrekking te hebben gehad op ‘de aard van het werk.’